otsikko

9.1.2006 - 9.1.2009, ikuisesti kaivaten

Absolut SWE

Lempinimi: Sani ikä: klick
Väri: kirjava Omistaja: Chennye
Skp,säkä: tamma, 146cm Maahantuoja: yeww.
Rotu: Tinker Kasvattaja: ei tiedossa
Syntynyt: 09.01.2006 Painotus: työhevoskisat
Rek. nro: ths-0221, VH-11361 Koulutus: heB, 80cm, työt
Arvonimet: THS I, YLA2 (111p.)

veikka + piia.lerkki@reppu.net veikka + piia.lerkki@reppu.net veikka + piia.lerkki@reppu.net veikka + piia.lerkki@reppu.net
Veikka

Luonne

Hoitaessa: Sanilta löytyy tammamaista luonnetta, joka ilmeentyy hoitaessa hampaiden näyttelynä ja takapuolen kääntämisellä. Sani ei kuitenkaan potki, eikä yleensä purekkaan. Muutamalla terävällä käskyllä tamman saa kyllä asettumaan. Sani rakastaa harjaamista, ja seisookin aina kiltisti paikoillaan silmät puoliummessa. Tinkeri ei arista mitään paikkaa, ei edes mahanalusta. Päänkin harjaaminen sujuu ongelmitta, sillä Sani pitää päänsä kiltisti matalalla ja paikoillaan. Kavioiden putsaaminen on toisinaan hieman vaikeaa, kun Sani kaivaa jalkansa maahan niinkuin ne olisi naulattu siihen kiinni. Silloin kannattaa vain kärsivällisesti liu'uttaa kättä jalkaa pitkin ja yrittää nostaa kunnes se onnistuu. Joskus tamma nostaa jalkansa jo valmiiksi ylös. Kun jalan sitten on saanut nostettua, Sani ei ala repimään sitä heti alas eikä mitään muutakaan sellaista, vaan seisoo rauhassa. Tosin ei sekään jaksa ikuisuuksia seistä kolmella jalalla. Harjan selvittäminen ja nyppiminen ei ole Sanin lempijuttuja. Se saattaa heitellä päätään ja tepastella ympäriinsä. Siksi se olisi paras sitoa kiinni aina kun tekee jotain harjan kimpussa. Häntää saa Sanin puolesta setviä vaikka kaksi tuntia, kunhan tamma itse ei joudu kököttämään paikoillaan kovin pitkää aikaa. Pesupaikalla Sani seisoo kiltisti paikoillaan eikä väistele vettä. Se antaa pestä itsensä mukisematta. Suitsien laitto Sanille on melko helppoa. Se voi ensin vähän nostella päätään, mutta kun ohjat saa tamman kaulalle, loppu sujuukin hyvin. Sani laskee päänsä ja aukaisee suunsa kiltisti. Satulaa laittaessa Sani voi hieman yrittää väistellä. Se ei kuitenkaan pullistele satulavyötä kiristäessä.

Ratsastaessa: Sani on herkkäsuinen ja kuuliainen ratsu. Se hermostuu ratsastajista jotka roikkuvat ohjissa ja paukuttavat pohkeilla. Tällaisten kanssa Sani usein saa hepulin ja tekee mitä sattuu. Sani kuuntelee hyvin pohkeita ja istuntaa, sitä ei tarvi paukuttaa eikä raippaakaan yleensä tarvitse harkitakkaan. Ohjista kiskominen on täysin turhaa, siinä vain usein menettää otteen hevoseen koko loppu tunniksi. Silloin Sani nimittäin alkaa kulkea pää jatkuvasti ylhäällä ja jännittyneesti. Siinä saa tehdä todella kovasti töitä että sen saa kulkemaan rentoutuneemmin. Sanin saa kulkemaan melko helposti peräänannossa, ja silloin tamma onkin vaikuttavan näköinen. Sani siirtyy kuuliaisesti askelajeista toiseen, vaikka laukka ilman kunnon valmisteluita johtaa vain kiitoraviin. Sani on kyllä muutenkin melko vauhdikas tamma. Varsinkin laukka on melko vauhdikasta jos Sanin antaa vain laukata oman mielensä mukaan. Tamma antaa siis eniten kun sitä ratsastaa herkällä kädellä, ja ratsastaa enemmänkin pohkeilla ja istunnalla. Sani tykkää selvästi hypätä, mutta pysyy silti hyvin käsissä eikä lähde viemään millekkään esteelle. Tamma ei myöskään juuri mitään estettä kammoksu, ja hyppää erikoisemmatkin kiltisti. Sani on aika ketterä ja nopea käänteissään, se pystyy myös hypätä esteet vähän vaikeammastakin kulmasta hyvin. Maastoesteet menevät siinä missä muutkin. Ojat ja oksankäppyrät sujuvat leikiten. Maastossa Sani katselee kaikkea ja voi säikkyäkkin näkymättömiä mörköjä. Se ei kuitenkaan korkeintaa lähde kuin raviin säikähtäessään. Sani rakastaa maastossa laukkaamista pukeilla höystettynä, ja voi yrittää ryöstääkkin. Hiljentäminen ei aina olekkaan niin helppoa. Sanin käynti on tasaista. Ravi on melkoisen pomppuisaa. Laukka on pyöreää ja helposti istuttavaa.

Taluttaessa: Sani kulkee hyvin vierellä vaikka saattaakin kiima-aikaan yrittää työntyä orien lähelle jos sellaisia on lähettyvillä. Tamma tykkää katsella ympärilleen ja ärsyyntyy jos riimunnarua pitää kireällä. Silloin se saattaa tehdä stopin ja alkaa peruuttamaan. Sani ei lähde rynnimään minkäänlaisten ruohotuppaiden perään, saattaa vain katsella vähän kaihoten. Toisinaan Sani säikkyy myös taluttaessa ja saattaa hypähdellä, mutta rauhoittuu kyllä kun on vain itse rauhallinen ja rauhoittaa hevosta.

Kisoissa: Sani katselee kaikkea ja kaikkia silmät lautasen kokoisina ja sieraimet väristen. Se tanssahtelee, hörisee ja värisee. Tärkeintä on itse olla mahdollisimman rauhallinen ja johdonmukainen, niin Sanikin voi siitä vähitellen rauhoittua. Jos lämmittelyssä on paljon ratsukoita, Sani ei oikein pysty keskittymään ja on hermostunut. Olisikin parempi, jos tammaa pystyisi jossain vähän syrjemmässä lämmittelemään. Kun Sani menee radalle edes kutakuinkin rauhallisena, se jaksaa keskittyä suoritukseen kunnolla. Kun Sanin päästää radalle hermostuneena, suorituskin on sen mukainen. Esteillä tässä tapauksessa Sani ei keskity ja päästelee radan puolihuolimattomasti. Koulussa se taas ei vastaa niin hyvin apuihin kuin tavallisesti.

Lastattaessa: Sanin on aina ensin pakko saada vähän tutkia ja haistella traileria, ennenkuin se suostuu menemään sisälle. Tamma tökkii kuljetuskoppia turvallaan ja haistelee lastaussiltaa. Sitten sen pitää vähän kuopia sitä. Sen jälkeen Sanin kävelee kiltisti sisälle, varsinkin jos trailerissa on jo joku toinen hepo. Jos Sania yrittää vain heti viedä sisään, tamma saa hepulin ja alkaa hyppiä pystyyn. Silloin tarvitaan paljon ihmisiä ja liinoja jotta se saadaan sisälle. Paljon yksinkertaisempaa on siis antaa Sanin ensin tutkia traileria ja viedä vasta sitten sisään. Sani seisoo kuljettaessa hiljaa paikoillaan.
Mil)Sukutaulu

i. Arton SWE
ii. Blåsa iii.
iie.
ie. Fanatism SWE iei.
iee.
e. Flickvän IR
ei. Desperat eii.
eie.
ee. Jättesöt Flicka IR eei.
eee.

Sanin isä Arton on upea ja kauniskin ori, se on mukava rakenteeltaan ja sillä on kaunis pitkä harja. Arton on väriltää perus mustankirjava ja säkäkorkeutta löytyy 149cm. Arton on ollut siitoksessa jo jonkin aikaa, mutta ennemmin se oli ratsuna ja osasi hienosti koulua, mutta nuori kun vielä on niin siitoshommat kannattaa hoitaa. Luonteeltaan Arton on rauhallinen ori, joka ei turhasta hötkyile. Hoitaessa Arton pysyy hienosti paikallaan eikä välitä vaikka iso tyttö lauma pyörisi ympärillä harjaten ja rapsutellen. Ratsastaessa Arton käyttäytyy kuuliaisesti ja kulkee hienosti, riippuen kyllä ratsastajan taidoista. Kisattu Artonilla on ouluratsastuksessa aina vaativan B'n tasoisiin luokkiin asti ja koulukisoissa Artonin Statistiikka onkin 65 11-8-29 eli hyvin on tällähevosella koulukisoissa mennyt. Esteratsastuksessa ja valjakko ajossa ei Artonilla olla kisattu. Arton on kantakirjattu Irlantiin I-palkinnolla pistein 9-9-9-8-8 eli 43 pisteellä.

Artonin isä on Blåsa, tämäkin upea tinker on väriltään ruskeankirjava ja säkäkorkeutta löytyy 155cm. Blåsa on harrastettu westernissä joskus aikanaan ja aikanaan normaalina ratsuna tätä ennen. Oikeastaan kun kerran opetettiin westerniä sekoitti apuja ja nyt tuntee parhaiten westernin salat. Westernissä Blåalla on myös kilpailtukkin hyvin menestyksin, kuitenkin kisaus jouduttiin lopettamaan Blåsan ollessa 15-vuotias jalka onglmien tähden. Blåsa jouduttiin kaikkien harmiksi lopettamaan 20 vuoden iässä, koska jalat eivät kestäneet enää edes kävelyä. Blåsa ei koskaan käynyt näyttelyissä, joten emme tiedä miten se olisi rakenteensa puolesta näyttelyissä pärjännyt.

Fanatism on Artonin emä, kaunis ja tukeva esteheppa. Ihanan rauhallinen eikä ryntäile esteille, hyppäsi hyvin kunnes vanhuutta tuli lisää. "Fana" on hyvä rakenteeltaan ja näyttelykelpoinen. Fana on väriltään rautiankirjava ja säkäkorkeutta löytyy 152cm. Näyttelyissä Fanalla on käyty hyvällä menestyksellä, koska mukaan ollaan saatu pari BIS2 kerran jopa BIS1. Fana on myös kantakirjattu Irlantiin II-palkinnolla.

Sanin emä Flickvän, on hieno tinker tämäkin. Flic on väriltään rautiaan kirjaba ja säkäkorkeutta löytyy n. 150cm. Irlannista tuotiin Sani emänsä kanssa ja Flic jatkoi elämäänsä ilman varsaa. Irlannissa Flic oli hyvä kaikessa, aika yleisratsu niinkuin useat tinkerit, sillä ajettiin, ratsastaettiin sekä kouluratsastusta että esteitä, myös työhevoskisoissa Flicillä käytiin muutaman kerran kunnes kerran kisareissulla Flic loukkasi jalkansa ja siirtyi ainoastaan siitostammaksi. Flicillä on yhteensä 8 jälkeläistä 3 oria ja 5 tammaa, jotka ovat kaikki kisanneet työhevoskilpailuissa hyvälläkin menestyksellä.

Emän puolelta löytyy vielä lisää sukua, Desperat on Flicin isä. "Dessu" on ryhdikäs komistus johon joka tamma voisi silmänsä iskeä, se on uljas ratsu joka menee nätisti muodossa vaadittaessa ja esteillä saa hyviä aikoja, kunhan ei ole esteitä jotka pitäisi kieltää. Väriltään Dessu on musta, lisäksi sillä on korkeat sukat ja leveä läsi joten häntä voisi luulla mustankirjavaksi, mitä hän ei papereissa kuitenkaan ole. Säkäkorkeutta Dessulta löytyy ainoastaan 144cm eli hän on ihan ponikokoinen. Dessu on pitkän kisauran lisäksi kantakirjattu Irlantiin I-palkinnolla.

Sanin emänemä on Irlantilainen sekin, Jättesöt flicka IR. Flicca on ollut itsepintainen tamma aika kauan, mutta nytten se on löytänyt paikkansa siittolasta jossa on sillä kavereita ja rakastava omistaja huolehtimassa hänestä ja pianokaisistaan. Flicalla on aikoinaan kisattu hyvinkin paljon kouluratsastuksessa ja voittojakin on tullut napsittua huimasti. Flicalla on myös kisattu työhevoskilpailuissa, vaikka hän ei selvästikkään sopinut tähän lajiin. Flicca on kantakirjattu Irlantiin II-palkinnolla ja jättänyt jälkeensä joitain tosi hienoja hevosia.
Katri & Suvitsu (pidennys))

Jalostus

Absolut SWE ei ole enää tarjolla jalostukseen.

o. Jackdaw LIL, synt. 06.09.2006 (i. Moder Tac) om. Millstone
o. Varjon Iltatähti , synt. 07.10.2006 (i. Iltatähden Kulkuri) om. Ponyland
t. Kamikatse LIL, synt. 03.12.2006 (i. Black With White) om. Tuire N.
o. Desperquinto LIL, synt. 25.01.2007 (i. SU Ilegar) om. Ireth
t. Chennyen Hupi-Hali, synt. 05.04.2007 (i. Fleetness Pace) om. Hamzi
o. Chenny's Chemisier, synt. 12.07.2007 (i. SU Ilegar) om.Jenna R

Kisakalenteri

kalenterissa vain sijoitukset.

Työkisat
10.12.2006, Taka-Raja, THS, lk. Helppo D, sij. 9/47
09.12.2006, Taka-Raja, THS, lk. Käyttöajo, sij. 1/41, BIS1
09.12.2006, Taka-Raja, THS, lk. Metsäajo, sij. 7/37, BIS4
08.12.2006, Taka-Raja, THS, lk. Helppo C, sij. 6/39
07.12.2006, Taka-Raja, THS, lk. Käyttöajo, sij. 8/48, BIS5
06.12.2006, Taka-Raja, THS, lk. Helppo D, sij. 3/46, BIS4
04.12.2006, Taka-Raja, THS, lk. Helppo D, sij. 3/43, BIS2
04.12.2006, Taka-Raja, THS, lk. Käyttöajo, sij. 7/43
03.12.2006, Taka-Raja, THS, lk. Käyttöajo, sij. 4/47, BIS4
20.02.2007, Chennye, THS, lk. käyttöajo , sij. 7/35
26.02.2007, Chennye, THS, lk. käyttöajo , sij. 3/33, BIS3
28.02.2007, Chennye, THS, lk. käyttöajo , sij. 1/34, BIS1
28.02.2007, Chennye, THS, lk. metsäajo , sij. 1/32, BIS1
16.03.2007, Holly Bush, THS, lk. Helppo D , sij. 4/48, BIS3
16.03.2007, Holly Bush, THS, lk. Helppo c , sij. 1/40, BIS1
16.04.2007, Holly Bush, THS, lk. käyttöajo , sij. 9/62
04.03.2007, Chennye, THS, lk. metsäajo , sij. 1/25, BIS1
10.03.2007, Chennye, THS, lk. Helppo D , sij. 1/25, BIS1
12.03.2007, Chennye, THS, lk. Helppo c , sij. 5/28
12.04.2007, Chennye, THS, lk. Helppo c , sij. 2/52, BIS4
16.04.2007, Chennye, THS, lk. Helppo c , sij. 7/56
18.04.2007, Chennye, THS, lk. Helppo D , sij. 3/59, BIS4
13.05.2007, Chennye, THS, lk. käyttöajo , sij. 4/45, BIS4
19.05.2007, Chennye, THS, lk. metsäajo , sij. 5/45, BIS3
20.05.2007, Chennye, THS, lk. metsäajo , sij. 9/48
24.07.2007, Chennye, THS, lk. Helppo c , sij. 8/45
29.07.2007, Chennye, THS, lk. käyttöajo , sij. 5/45, BIS5
10.06.2007, De Duivel, THS, lk. Vaativa B, sij. 5/30
25.08.2007, Susilaakso, THS, lk. käyttöajo, sij. 5/44, BIS5
25.08.2007, Susilaakso, THS, lk. helppo D, sij. 1/46, BIS1
29.08.2007, Susilaakso, THS, lk. helppo C, sij. 9/41
08.09.2007, Susilaakso, THS, lk. helppo C, sij. 8/41

Kouluratsastus
07.01.2007, Jewel Ponies, KRJ, lk. Helppo C, sij. 3/10
31.03.2007, Chennye, KRJ, lk. HeB, sij. 2/15

Näyttelyt
ei sijoituksia
Muut
ei sijoituksia

Kaiken materiaalin © Snifffe

Virtuaalitalli -- Virtuaalihevonen